Potpisani ugovori o dodeli sredstava za rekonstrukciju i izgradnju ribnjaka

Bez autora
Nov 28 2010

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Daniel Petrović potpisao je ugovore sa korisnicima bespovratnih sredstava za rekonstrukciju i izgradnju ribnjaka u Vojvodini. Na konkurs su podnesene 44 prijave, od kojih je 26 imalo kompletnu dokumentaciju: 16 prijava za izgradnju novih ribnjačkih površina i 10 prijava za rekonstrukciju postojećih ribnjaka. Jedan korisnik je odustao, tako da je potpisano 25 ugovora. Ukupna vrednost ugovora je 128 miliona dinara. Ovo je druga godina za redom da se raspisuje konkurs u ovoj privrednoj grani. Naime, prošle godine je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za ovu namenu opredelio 106,66 miliona dinara za 22 projekta, a rezultati ovih aktivnosti su već sada vidljivi, jer je zaustavljen pad proizvodnje i zabeležen je blagi rast. Najveći uspeh beleži Ribnjak “Ečka”, koji je dobio dozvolu za izvoz ribe na tržište Evropske unije.

Potpisani ugovori o dodeli sredstava za rekonstrukciju i izgradnju ribnjakaPokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Daniel Petrović potpisao je ugovore sa korisnicima bespovratnih sredstava za rekonstrukciju i izgradnju ribnjaka u Vojvodini.

Na konkurs su podnesene 44 prijave, od kojih je 26 imalo kompletnu dokumentaciju: 16 prijava za izgradnju novih ribnjačkih površina i 10 prijava za rekonstrukciju postojećih ribnjaka. Jedan korisnik je odustao, tako da je potpisano 25 ugovora. Ukupna vrednost ugovora je 128 miliona dinara.

Ovo je druga godina za redom da se raspisuje konkurs u ovoj privrednoj grani. Naime, prošle godine je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo  za ovu namenu opredelio 106,66 miliona dinara za 22 projekta, a rezultati ovih aktivnosti su već sada vidljivi, jer je zaustavljen pad proizvodnje i zabeležen je blagi rast.

Najveći uspeh beleži Ribnjak “Ečka”, koji je dobio dozvolu za izvoz ribe na tržište Evropske unije.

Ribarstvo u Srbiji je nedovoljno razvijena i do sada u velikoj meri zapostavljena poljoprivredna delatnost, uprkos činjenici da se radi o veoma profitabilnoj proizvodnji, za koju u Vojvodini postoje izuzetni prirodni uslovi. Posle drastičnog smanjenja tokom dugog niza godina, proizvodnja u ribarskoj delatnoti beleži blagi porast, koji još uvek nije na nivou od pre više od jedne decenije.

Na teritoriji AP Vojvodine nalazi se oko 13.500 ha ribnjaka, od čega je oko 12.500 ha u eksploataciji. Ukupna proizvodnja ribe iznosi oko 11.000 tona.

Obezbeđivanjem uslova za rekonstrukciju i obnavljanje ribnjaka i zastarele opreme, proširenjem površina i drugim merama za prevazilaženje problema i unapređenje ribarstva, bez sumnje bi se mogao značajnije povećati nivo proizvodnje i kvalitet ribe, što bi omogućilo veću potrošnju ribe na domaćem tržištu. Time bi se obezbedile uštede sredstava koja se danas izdvajaju za uvoz ribe, a konačno bi se mogle afirmisati i veće mogućnosti za našim izvozom. Ova činjenica ide u prilog tome što se konstantno smanjuju kvote za ulov morske i rečne ribe u svetu, dok je proizvodnja ribe u slatkovodnim ribnjacima limitirana postojećim površinama u Evropi, kvalitetnoj vodi za vodosnabdevanje ribnjaka i dužini vegetacionog perioda.

Pored proizvodnje ribe kao osnovne delatnosti, na ribnjacima se može organizovati prerada ribe, sušenje i filetiranje, koje kao finalni proizvod ima deleko višu vrednost na našem i stranom tržištu. Pored razvijanja ovih sadržaja, u okviru postojećih ribnjaka, postoji i mogućnost daljeg razvoja maloprodajne mreže, ugostiteljstva, kao i sportskog ribolova u okviru postojećih ribnjaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik